4.januarja smo v Malaviju pričeli 1. šolski semester, ki bo trajal do konca marca.

Odločili smo se, da kar takoj na začetku semestra otrokom podelimo darila, saj je deževna doba že tu in z njo še več nevarnih komarjev kot običajno. Že tako je živeti ob sladkovodnem jezeru, ki je popolno gojišče za komarje, nevarno, a ob deževni dobi pa se možnost, da otroci dobijo malarijo, še znatno poveča. Komarji, ki prenašajo malarijo začno pikati ob sončnem zahodu vse do sončnega vzhoda. Spati pod mrežo je res nujno in potrebno, da se ohrani zdravje. V 7 letih življenja v »Elini vasi« Mazembe sem malarijo dobila vsaj 14x in enkrat zaradi nje skoraj umrla, ker se je ta razvila v cerebralno malarijo (najhujša oblika). Zato vem, da malarija ni hec in da s to gesto poklanjanja mrež,botri naših otrok rešujejo življenja. Ne samo življenja njihovih otrok, ampak tudi življenja bratcev in sestric, ki se ponoči na eni žimnici stisnejo skupaj in se zaščitijo z mrežo.

Higiena je seveda pomembna, zato je vsak otrok dobil še milo, zobno ščetko ter pasto. Pred to gesto poklanjanja past in ščetk, so si zobke splahnili le s slano vodo ali pa so si površino zobkov podrgnili z zeleno vejico lokalnega drevesa (ker jim starši niso mogli kupovati ščetk in past). Šolski zvezki in pisala pa so obvezna šolska oprema za uspešno učenje, zato je vsak prejel 3x 100 listne zvezke in svinčnike (vrtičkarji do 2. razreda) ali kemike (začno jih uporabljati v 3. razredu). Moji učitelji mi pravijo, da otroci po prejetju daril iz Elinega centra odidejo nasmejani, zelo hvaležni in dobre volje in da jim darila dajo zagon za učenje in osvajanje snovi.

Težko je opisati radost vaškega otroka in nasmeh, ki se pojavi na licih, ko 3x na leto v naročje prejme uporabna darila. Očke se zaiskrijo, beli zobki zasijejo in zasliši se pristen smeh. Tisti glasen, radosten, ki je tako nalezljiv.

Elini botri z 10 EUR na mesec omogočijo:

-nakup šolskih potrebščin 3x na leto (šolsko leto ima 3 semestre in 1x na semester otroci prejmejo darila) za njihovega posvojenčka/posvojenko (mreže proti komarjem, šolske torbe, čevlji/sandali,brisače, jedilni pribor, majice, zvezki, knjige s pravljicami, milo, barvice, flomastri, kemiki, svinčniki,ipd),

-pomagajo vsak dan nahraniti Eline otroke s posebnimi potrebami (50 jih je),

- pomagajo pri plačah za Eline zaposlene (učitelja, kuharica, nočni čuvaj, vodja),

- pomagajo pri nakupu šolskega materiala (zvezki, kemiki, svinčniki, šeleshamerji, vodenke, voščenke, barvice, športni rekviziti, krede, flomastri) za vsakodnevne popoldanske delavnice (obiskuje jih od 50 - 200 otrok),

-pridodajo v fond za popravila Elinega centra, miz, klopi, oken, stekel, vodnjaka, nakup krožnikov ter žlic za hranjenje otrok ipd,

-podpirajo Eline projekte.

Če čutite, da bi postali botri mi pa pišite na jana.dular @gmail.com (obvežete se le za 1-leto in nato se vsako leto znova odločite, če boste botrstvo podaljšali).

Skupaj smo močnejši, kot pravi ELIN slogan in to dragi botri in bodoči botri dokazujete prav vsak dan, ko ste del naše velike afriške družine in vam je mar za dobrobit, lepše otroštvo in kakovostnejšo izobrazbo stoterih afriških src.

Ker pa bolj kot katerekoli besede, slike in video pokažejo pravo radost, jih v blogu nekaj pripenjam. Da otroška pristna sreča, skromnost in zadovoljstvo nalezejo vsakogar, ki bo bral tale zapis.

S prijaznimi in hvaležnimi pozdravi,

 ELINI angeli, ekipa ELA Malawi,ekipa Ela Kenya in Jana

p.s. Oglejte si filmček-Radost ob podelitvi daril

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

sl_SI