(To je bilo originalno skupinsko e-poštno sporočilo ELINIM botrom, ki podpirajo malavijske otroke iz centra ELA)

 

Živjo predrage botrske duše, kako ste?

Predstavljam si vas, da ste se, ko ste videli tale mail, s telefonom ali računalnikom v roki usedli poleg vašega toplega kamina ali na udoben kavč. V bližini imate skodelico okusnega čaja ali krasne dišeče kave in z nasmehom na ustih ste pripravljeni na afriške novičke in srčne božično-novoletne želje vaših ljubih otrok.

Vas zunaj trenutno hladi mrzli zimski zrak, nas pa greje močno sonce in "ofriša" občasna nočna nevihta, saj smo v Keniji z eno nogo že v sušni dobi. Ta bo trajala do konca marca, v Malaviju pa bi morala v januarju nastopiti deževna doba. Torej vse kar se vremena tiče, se v Keniji zgodi z dvomesečnim zamikom vremena iz Malavija, razen afriška zima nastopi v po vsem kontinentu v juliju in traja do konca avgusta. Sneg je letos jug Južnoafriške republike in predvsem celotno državico Lesoto povsem pobelil. Res zimo in vse zimske radosti ter sneg močno pogrešam, zato jih v popolnosti užijte še zame in naj vas sprehodi skozi pravljične gozdove napolnijo z milino, radostjo in notranjim mirom.

Moja malavijska ekipa je prekrasna v svojem delu. Dopoldanske delavnice za 50 otrok z učnimi težavami in popoldanske delavnice opismenjevanja, matematike, angleščine in Chichewa jezika so redno in vsakodnevno potekale od januarja pa do začetka decembra. Nato si je moja ekipa vzela zaslužen enomesečni dopust, da si naberejo moči za nove zmage v 2023.

Decembra ogromno otrok odide k sorodnikom v mesta, v sosednje vasi, da skupaj užijejo božič in novo leto. Vaščani (otroci, mladina, ženske in par moških) so se par mesecev mrzlično pripravljali na plesna tekmovanja iz različnih skupnosti, ki jih za sredinski in severni predel jezera (Karonga in Nkhata Bay okrožje) ponavadi izvajajo v bližnjih vaseh poleg Eline vasice Mazembe. Cerkve prevzamejo organizacijo le teh in res je poseben občutek opazovati različne plesne gibe in neverjetno lepo harmonično petje nastopajočih. Tekmovanje se vsako leto odvije v tednu polne lune v decembru in vaški šefi prevzamejo vlogo sodnikov in izberejo zmagovalce. Ti se potem v najetem kamionu vozijo vzdolž obale jezera in vzklikajo, pojejo in se radostijo, tako, da vsi objezerski prebivalci spoznajo nove plesno-pevske šampione.

Seveda je decembrski čas napolnjen tudi s cerkvenimi ceremonijami, ki so obarvane s posebnimi tradicionalnimi pesmimi, plesnimi nastopi otrok, mladine, samskih žensk, samskih moških, poročenih parov ipd. Tako, da je decembrski čas v cerkvah tudi super čas in kraj za spoznavanje potencialnih srčnih izbrancev. Maše so dolge tudi po 6-ur, imajo ekstra dolge 4-urne pridige, med katerimi veliko ljudi pade v trans, saj pastorji na vsa pljuča vpijejo in preganjajo zle energije in skušajo ljudem dati upanje, da bo v naslednjem letu bolje, kot je bilo do sedaj. Vsi obiskovalci maš nosijo najlepše obleke, okoli kril si gospe ovijejo najdražja blaga-chitenge in otroci v decembru nosijo najlepši par hlač, srajčk in čeveljcev, ki jih mame hranijo celo leto za praznični december.

Dnevi okoli božiča in novega leta so polni okusne hrane in poleg vsakodnevno ulovljenih svežih hrib, fižola, koruzne in kasavine polente, ubijejo še kakšno kozo, kokoš in prašiča. Poleg teh pa se zgodi še en »mušji blagoslov«. Izpod jezerske vode se v malih zračnih mehurčkih, ki priplavajo na površje gladine, izvali milijarde malih sadnih mušic. Te par dni po izvalitvi v ogromnih rojih krožijo nad jezerom, ki se zdi, kot da bi gorelo, saj so ti oblaki ogromni in čisto črni. Nato pa mušice odletijo na obalo in se ugnezdijo na liste mangovih dreves, ki rastejo ob obali. Vaščani jih s palicami, na katere privežejo vrečke narejene iz strganih mrež proti komarjem, lovijo in ujamejo tudi po 40kg. Nato jih spečejo v olju ali jim dodajo sladkor in malo pšenične moke in iz njih v opečnatih pečeh spečejo mušje torte, ki jim rečejo keki (cake=torta). Te se na marketu zelo hitro prodajo, saj so za njih res okusna specialiteta, ki v sebi nosi stoletno tradicijo. V tem času se tudi vsa mangova drevesa šibijo pod težkimi in velikimi mangovimi sadeži, ki prinašajo ogromno radosti, saj jih je na tone in otroški trebuščki so decembra in januarja vedno polni okusnih, sladkih in zdravih sadežev.

Uživajte v spodnjih videih napolnjenih z vašimi malavijskimi angeli:

Novoletne želje vaših malavijskih src: 

“Our lovely Slovenian sponsors, we love you. Have a blessed Xmas and healthy new year, Bye bye”

Božični pesmici in rajanje:

Elina ekipa (učitelj Andrew, nočni čuvaj Kamanga, kuharica in pomočnica vrtčevskim otrokom Maggie, učitelj Peter se predstavijo in vam želijo


Bye bye do naslednjega leta:Spodaj sem pripela še slikice vaših ljubih otrok z vsakodnevnih delavnic v Elinem centru, v 3.šolskem semestru.

Res vam hvala, da ste del naše velike afriške družine, radi vas imamo.

Hvala vam za zvesto in ljubečo podporo, s katero lahko stotinam src omogočim brezskrbno otroštvo, kjer dobijo dobro izobrazbo, najnujnejše stvari za šolanje in dostojno življenje, vsakodnevno skrb in vedenje, da je Elini ekipi in vam mar za njihovo dobrobit.

Jana, Elini angeli, Elina malavijska in kenijska ekipa

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

sl_SI