Živjo ELIni prijatelji, kako ste?
Malavijski otroci so po 3 tedenskih počitnicah (ELIN center je seveda obratoval in moja ekipa je ves čas vodila počitniške delavnice) zopet odšli med šolske klopi, saj se je pričel 2. semester. Med počitnicami sta moja učitelja naredila anketo med starši in največ jih je prosilo, če bi lahko njihovi otroci tokrat prejeli dežnike. To leto je deževna doba res neumorna in čisto vsak dan močno dežuje, že od februarja naprej. Dežniki so res vredni zlata, tako, da otroci ne bodo v šolo prihajali premočeni in potem cel dan zmrzovali v mokrih uniformah. Seveda se jih tako veliko prehladi in ker nimajo ustreznih zdravil, marsikdo faše tudi pljučnico, s katero se pa res ni za hecati, saj je tu večkrat usodna.

Tokrat je vsak sponzorirani otrok prejel en velik dežnik, dva 100 listna zvezka, kemik ali svinčnik, zobno ščetko in zobno kremo.

Vse cene od hrane, ki jo dnevno kuhamo v Elinem centru 50 otrokom s posebnimi potrebami, do šolskih in drugih življenjskih potrebščin noro rastejo, valuta se šibi in inflacija je vsak dan hujša. Ko sem leta 2011 prišla v Malavi smo za 1 EUR dobil 210 malavijskih kvač, zdaj pa jih dobimo 1200 in res se pozna, da se gospodarstvo komaj še drži nad vodo. Ogromno dobrin ni za dobiti, kot prejšnje leto je tudi zdaj pomanjkanje mila pa riža in koruze in cene le teh so, če jih lahko dobiš 3x višje kot ponavadi. Vse kar kupujemo je zdaj že vsaj 1x, nekatere stvari pa že 2x dražje, kot so bile leto ali dve nazaj. A ker vem, kako pomembna so darila za dobrobit otrok, dnevna kosila, seveda ne bomo odnehali in bomo z botrsko jubečo in skrbno podporo še naprej skrbeli za ta nedolžna srca. 

Seveda je še vedno pogoj, da so otroci na botrski listi, redno obiskovanje ELINega centra. Tam jim vsakodnevno brezplačno nudimo delavnice, kjer urijo matematiko, jezik Chichewa, angleščino, pisanje in branje. Malo se tudi poigrajo z raznimi kockami, družabnimi igrami, kartami, rišejo z različnimi materiali (kar je še posebej pomembno za fino motoriko predvsem mlajših obiskovalcev). Seveda pa tudi igra zunaj na Elinih igralih in tudi igranje nogometa ter košarke ne izostane. Vem, da veste, da še vedno, zdaj že 11.leto organiziramo brezplačne 3-urne dopoldanske delavnice za 50 otrok z učnimi težavami, ki imajo znižane kognitivne sposobnosti, motnjo v pozornosti, disleksijo in potrebujejo par let, da izdelajo 1. razred. Moja ekipa se res trudi z vsakim od njih in napredki so vsako leto boljši. Zagotovo pa zanosu obiska centra (da otroci po pouku, ko se jim v njihovi OŠ ob 11h zaključi pouk, vsak dan še za dodatne 3-ure pridejo v moj center) in vztrajnosti pripomorejo tudi okusna in obilna brezplačna kosila, ki jih naša vedno nasmejana kuharica Maggie pripravi z obilo materinske ljubezni. Nakupu hrane pa pripomorejo naši ljubi botri, ki smo jim izjemno hvaležni. 

Tudi vi lahko postanete boter; www.ela-africa.org/slo/sponsorship

Bodite blagoslovljeni v vsem kar počnete in užijte prekrasno pomlad. 

Z ljubeznijo in hvaležnostjo, 

, Jana, Elina ekipa in Elini angeli

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

sl_SI